Hogyan élvezz egy jó pohár gourmet kávét

gourmet-kave-monterosa.jpg

Eleged van az átlagos, talán kicsit egyhangú életedből és átlagos bögre kávédból, amivel minden reggel kezded a napod? Hát akkor itt az ideje, hogy megjutalmazd magad valami újdonsággal. Miért ne élénkítenéd fel a reggeli rutinodat egy dús gourmet kávéval?!

A szótár így definiálja a gourmet ételeket:

˝A gourmet ételek azok, amelyek a legjobb minőségűek, melyek tökéletesen vannak elkészítve és művészien vannak prezentálva.˝

Ha a legjobb minőségű ételt szeretnéd, általában elmész egy jó étteremben, de ha a legjobb minőségű kávét szeretnéd, azt otthon is egyszerűen megkaphatod.

Ha nem akarsz kimozdulni otthonról, az a gourmet étel valószínűleg az étteremben marad (hacsak nem elhívod a séfet az otthonodba), de a gourmet kávét magadnak is elkészítheted a saját otthonod kényelmében, egy kis gyakorlással természetesen.

A gourmet kávé drágább, mint mondjuk az egyszerű bolti márkák, de cserébe az ízük is sokkal gazdagabb. Hacsak a pénz nem akadály, jobb ötlet a gourmet kávékat a hétvégékre tartogatni. Legyen ez a hétvégi hagyományod és tartsd meg az olcsóbb bolti kávét a hétköznapokra, amikor reggel sietsz a munkahelyedre.

kavebab.jpg

Amikor a saját gourmet kávédat készíted, kezd a babbal. A gourmet kávébab kimérve is kapható és nagyon sok különböző fajta közül lehet választani. A legnépszerűbb gourmet kávébabok közé tartozik a Kona, a Jamaican Blue Mountain és a Sumatra típusú kávébabok.

A kávébabok hasonlítanak a borhoz abban, hogy a babokat is a vidékről nevezik el. A bor világában vannak mondjuk a népszerű villányi borok, amelyek Villány környékéről származnak. A kávé világában ennek a megfelelője a Konababok lennének, amelyek a hawaii-i Konáról származnak.

hawaii-kave.jpg

A Konababokat gazdag vulkanikus talajban és a hawaii-i Nagy Sziget nyugati oldalán található Kona kávéövezet enyhe trópusi éghajlatán termesztik. Csodálatos, teljes, gazdag és bársonyos íze van, és alig, vagy egyáltalán nincs keserű utóíze. Figyelj arra, hogy Konababot vegyél és nem Kona keveréket. A Kona keveréket sajnos jogszerűen címkézik Konababnak, még akkor is, ha ténylegesen csak 10% Konababot tartalmaz.

A következő lépés a babok őrlése. Az őrölt kávé azonnal elkezdi elveszíteni az ízjegyeit, ahogy levegővel érintkezik. Ezért fontos, hogy pontosan annyit őrölj le, amennyi szükséges a kívánt adag elkészítéséhez.

kave-orlese.jpg

A maradék őrleményt egy légmentes tartályban tárold. Az a legjobb, ha nagyon finomra őrölöd a kávébabokat, de fontos, hogy ne porlaszd el őket. Ha túlőrlöd, akkor a hő és súrlódás hatására elpárolognak azok az olajak, amelyeknek a kávé különleges ízét tulajdonítjuk.

Mikor tisztítottad ki utoljára a kávéfőződet? Egy tiszta kávéfőző jelentős szerepet játszik abban, hogy milyen a kávé íze. Havonta legalább egyszer önts a kávéfőzőbe egy félig ecet félig víz összetételű keveréket. Hagyd, hogy a keverék átfusson a teljes kávéfőzési folyamaton. Ismételd meg a folyamatot sima vízzel, hogy kiöblítsd a gépet. Ha továbbra is érzed az ecet szagát, ismételd meg ezt, amíg el nem múlik.

kavefozo.jpg

Ha sikerült mindez, akkor itt az idő, hogy a kávéfőző is dolgozzon egy kicsit. Használj tiszta, szűrt vizet és töltsd meg a kávéfőzőt a kívánt szintig. Nagyjából 2 deciliter vizet használj két púpos evőkanál kávéhoz.

Kapcsold be és figyeld, miközben lefőzi a kávét. Érdemes ottmaradni az elragadtató illata miatt.

zsenialis-monterosa-kave-otthonra.jpg

Az átlagos, mindennapi kávé tökéletes a mindennapi élethez. De egyszer-egyszer kényeztesd magad valami kis különlegességgel. Végül is hogyan lehetne jobban kezdeni egy különleges napot, mint egy különleges pohár kávéval, nem? A gourmet kávék tényleg nagyon felélénkíthetik a reggeled.

Hogyan élvezz egy jó pohár gourmet kávét